Időről időre egy-egy szerencsés védencünk nem Magyarországon, hanem Ausztriában vagy Németországban talál gazdára. Mivel rengeteg tévhit él a külföldi örökbeadásokkal kapcsolatban, igyekszem leírni a mi gyakorlatunkat. Természetesen az ilyen nemzetközi együttműködések egyediek, ami ebben a postban rögzítésre kerül az kizárólag ránk igaz biztosan és ránk is csak éppen ebben az idősávban, hiszen változnak a dolgok, finomodnak és pontosodnak a kooperáció szabályai.

Az Alap Tevékenységi Csoportnak nincs olyan külföldi partnere, aki kötelező jelleggel, rendszeresen venne át kutyákat tőlünk. Igyekszünk felkutatni olyan külföldi menhelyet, aki havonta egy-két kutyánkon legalább segíteni tud, hiszen minden felszabaduló helyre szükségünk van, az egy másik kutya számára az életet jelentheti.

Azt is tudjuk, hogy nem minden arany, ami fénylik. Csak azért, mert valaki vagy valami tőlünk nyugatra található, nem biztos, hogy a mi elvárásainknak megfelelő körültekintéssel, alapossággal dolgozik. Akárkinek pedig nem adjuk oda a védenceinket, azokat, akiket valahonnan megmentettünk és hetekig, hónapokig, akár évekig szeretgettünk.

Mégis hogy lehet, hogy vannak olyan kutyák, akiknek sikerül a határ túlsó felén új otthonra lelniük?

A Futrinka Egyesület "alapos" kutyáinak hirdetésében jelenleg négy külföldi segítségünk van - ezek a kapcsolatok nem újkeletűek:

- a Kóborka Egyesület osztrák kooperációs partnere, az AnimalCare Austria személyes ismeretségi alapon meghatározott számú kutyánk hirdetésével segít, jelenleg Zoét, Marniet és Mokkát hirdetik számunkra,

- a német dog fajtamentés németországi kapcsolata, az ún. Dog Ház vagyis a Tierfreunde Niederbayern több keverék kutyánknak, jellemzően idősebbeknek nyújtott már segítséget, az évek során kialakult néhány "típus", amelyekhez közös emlékek kapcsolódnak, egy-egy különleges kutya révén, a hasonlatosságokat pedig néha sikerül kihasználni - természetesen a Dog Ház lehetőségeinek korlátainak figyelembevételével,

- egy magánszemély Chantal Z., aki maga is az Illatos útról fogadott örökbe kutyát évekkel korábban, azóta is szívén viseli a magyarországi kutyák sorsát, ő ideiglenes befogadókkal dolgozik együtt, akik leginkább a családjából vagy baráti társaságából kerülnek ki, illetve

- a Tierfreunde Niederbayern szetter mentője, Sylke Beyer szerepelteti néhány kutyánkat az általa üzemeltetett honlapon - www.setterburg.de - illetve a németországi örökbefogadható kutyákat hirdető gyűjtőportálon.

Minden esetben eltérő a protokoll, de a lényeg: jellemzően nincsenek előzetesen foglalt kutyák, bár ez alól is, mint minden szabály alól, vannak, lehetnek kivételek. Az együttműködések NEM a pénzről szólnak, mint sokan azt gondolják, amikor meghallják, hogy egy kutya külföldre költözhet, hanem arról, hogy egy gazdára váró eb kap egy lehetőséget egy jobb életre. Sokszor olyanok mehetnek, akiknek itthon nem igazán van esélyük gazdához kerülni, de akárki is mehet, egy hely felszabadul. Az utazásokat mindig egyeztetések előzik meg, rengeteg háttérmunkával, leírások átküldésével.

Van olyan külföldi partnerünk, akivel a megállapodásunk az, hogy segít a gazdikeresésben, elvégzi az ellenőrzéseket, illetve probléma esetén helytáll - hiszen mi nem vagyunk az adott országban jelen, de pénzt, vagyis hozzájárulást a költségeinkhez nem kapunk és nem is fogadnánk el, hiszen egy-egy kutya elhelyezéshez nekik is minden követ meg kell mozgatni és a felelősség onnantól, hogy átveszik tőlünk a kutyát, rájuk száll. Persze előfordul, hogy a külföldön szokásos örökbefogadási díjból egy meghatározott részt nekünk adnak át, ez jellemzően nem haladja meg a 100 €-s nagyságrendet, ami jó esetben az útlevél, a chip és az oltások árát fedezi, de az egyéb beavatkozásokat, a tartás költségeit nem.

A külföldi szervezettől kapott pénzbeli támogatásokat Egyesületünk tevékenységi csoportonként nyilvántartja és minden évben a közhasznúsági jelentés pénzügyi részében tételesen kimutatja.

http://www.futrinkautca.hu/kozhasznusagi_beszamolo.html

S hogy miért hoztam ezt elő éppen most - amellett, hogy folyamatosan furcsa pletykák jutnak vissza hozzám, melyeket nem értek, de legtöbbször időm sincs eltöprengeni rajtuk, mert folyton rohanok, mint ahogy az Egyesület többi tagja, aktív önkéntese is - az nem más, mint hogy holnap két "alapos" kutyánk elutazik.

Nitta, az egy év alatti, különleges megjelenésű szuka kutya az Illatos útról szabadult és őt már elvileg végleges gazdi várja majd Németországban. Nitta rendkívüli egyéniség, nagyon kedves, nyitni akaró és figyelmes, pedig eddigi életében nem sokat foglakozhattak vele, amikor pedig emberekkel akadt dolga, biztosan gondosan ügyeltek arra, hogy maradandó emléket jelentsenek, Nitta ugyanis a hirtelen mozdulatoktól megretten, rendkívüli mértékben alázatos, megalázkodó. Szerencsére már a nálunk töltött rövid idő alatt is sikerült előhozni belőle gyermeki énjét, s játszani, labdázni kezdett. A gazdijelöltek felkutatásában Chantal Z. segített és ő is bonyolítja az örökbeadással kapcsolatos dolgokat.

A másik szerencsés az altatás elől mentett Vilma, aki átmenetileg a Dog Házba költözik Gabi jó szívének köszönhetően és ott várja majd, hogy eljöjjön érte az igazi. Addig is kanapés, melegben szeretgetett kutya lehet.

A fuvarosoknak jó utat és nagyon vigyázzanak magukra! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://futrinka-alap.blog.hu/api/trackback/id/tr802429541

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása