Sokan nem tudják a különbséget a gyepmesteri telep és a menhely között. Hozzáteszem, hogy sokszor nehéz is megkülönböztetni a kettőt, hiszen én magam is ismerek állatvédelmi szempontból és fizikai körülményeit tekintve kalapemelést érdemlő gyepmesteri telepet, de olyan menhelyet is, amelyet az állatok védelméről szóló törvény értelmében azonnal be kellene zárni és sóval felszórni a helyét.

Egy jól működő világban a Magyarországon meghatározott intézményi keretek tökéletes biztonságot jelentenének, de mint tapasztaljuk az élet más területein is, a világ nem működik olyan tökéletesen, mint szeretnénk.

A gyepmesteri telepek alapvetően azért léteznek, hogy a települések területén kóborló állatokat befogják, s biztosítsák a veszettség miatt szükséges hatósági karantént, melynek ideje két hét. Ezalatt van lehetősége az eredeti tulajdonosnak is rátalálni, hiszen a karanténidőn belül az állat nem értékesíthető, s ha igazolni tudja az állat tulajdonjogát és azt, hogy veszettség ellen védettséggel bír, illetve megfizeti a tartási, illetve befogási költségeket, már viheti is haza kedvencét, akinek elsődlegesen nem kellett volna olyan helyen tartózkodnia, ahonnan befoghatták. Szintén a gyepmesteri telepeken végzik a veszettség szempontjából megkérdőjelezhető státuszú állatok megfigyelését, amennyiben arra nincs más, a hatósági állatorvos által felügyelt lehetőség. A gyepmesteri tevékenységek közé tartozik továbbá a település területén elhullott állatok begyűjtése, beleértve az utak mentén felbukkanó, elütött állati hullákat is. Komplex dolog ez, s normál esetben tényleg a mi érdekünket szolgálná, hiszen egyszerre lát el közegészségügyi, járványügyi és a tulajdonjog szempontjából védelmi funkciókat is. Ehhez azért az is kell, hogy a telepen az állat eredeti tulajdonosának legyen lehetősége kedvencére rátalálni, azt kiváltani, hogy betartsák a vonatkozó jogszabályokat, de én már azt is csodaként üdvözölném, ha kaphatnék egy országos listát a működő, felügyelt gyepmesteri telepekről és azok nyitvatartásáról.

A karanténidő után a jogszabály felhatalmazza a telepet, hogy az állatot értékesítheti vagy annak életét kioltja. Rengeteg helyen elsődlegesen ez utóbbit alkalmazzák, hiszen gyors, egyszeri költsége van, s utána nincs gond a kutya ellátásával, gondozásával, etetésével, nem beszélve arról, hogy a gyepmesteri telepet élő állat csak veszettség elleni vakcinázást követően, chippel azonosítva hagyhatna el. Ezt azért ne tekintsünk általánosnak. Nálunk nem történnek ilyen gyorsan a dolgok. Sok telepen szerencsére csak helyhiány esetén altatnak, illetve vannak olyan telepek is, ahol a jól szervezett munkának és a széles társadalmi bázisnak, külföldi kapcsolatoknak köszönhetően nincs altatás.

Kóbor kutya szempontból tehát nagyon nem mindegy, hogy hol sikerül megejteni a kóborlást, mert lehet, hogy valahol biztonságba kerülhet és türelemmel kivárhatja, amíg érte is eljön az igaz, de az is lehet, hogy még a jogszabályban rögzített karanténidőt sem várják ki, életét gyakorlatilag azonnal kioltják.

Egyesületünk alap tevékenységi csoportja elsődlegesen gyepmesteri telepekről ment, de segítünk olyan menhelyeknek is, akik szintén egy-egy helyi gyepmesteri telepről igyekeznek kutyákat menteni lehetőségeik határáig, viszont ahol az örökbeadások száma meglehetősen alacsony, így ha nincs több helyük, akkor a gyepmesteri telep kutyái altatásra kerülnek.

Idén, Szilveszter előtt kettő új kutyánk érkezett a főváros és egyben az ország legnagyobb gyepmesteri telepéről, az Illatos útról, ahol teltház van. Ez nem sok jót ígér, mivel szilveszterkor, a petárdázás és a gondatlan gazdák miatt rengeteg állat kerül befogásra, s hogy őket el tudják helyezni, biztosan altatni kell. Sajnos lehetőségeink korlátozottak voltak, mivel tőlünk sem kapkodják a kutyákat, az alapos kutyák körül nagy mozgás nem volt az utóbbi időben, pedig szebbnél szebb védenceink vannak, s csak a szerető otthonra várnak.

Akiket már biztosan nem fenyeget az altatóinjekció két esélytelen félőske:

Gahan szeptember óta koptatta az Illatos út padozatát, rettegve, egyre fogyva, esélytelenül. Nem segítette a kikerülésben az sem, hogy félénk kutyaként nem jeleskedett saját maga marketingjében. Rehabilitációja megkezdődött, kapott meleg kutyaházat, pléddel, kutyaruhát és naponta többször étkezik, hogy megfelelő kondícióba kerülhessen. Ideiglenes befogadók jelentkezését is várjuk, mert családi környezetben ez a folyamat sokkal gyorsabb lehetne, Gahan pedig nagyon megérdemelné a törődést.

Hivatalosan ugyan csak egyetlen helyünk volt, de az egyik védencünk, Vili mindig jól kijön a szuka kutyákkal, így bár nem az lesz a kényelem csúcsa, de gondoltuk, hogy egy maximum közepes szuka kutya is megkaphatja az esélyt az új életre. Így jöhetett a szintén félős, de nagyon kedves, mimóza lelkű kislány, Adrin. Neki az ivartalanítással egyidőben a lágyéksérvét is helyre kell majd tenni. Számára is szeretnénk ideiglenes befogadót találni, de természetesen a végleges gazdának is örülnénk.

Kutyáinkat benti tartással, oltva, chipezve, ivartalanítva adjuk gazdához, s minden esetben ellenőrizzük a körülményeket, illetve örökbefogadási szerződést kötünk.

Kérünk mindenkit, vigye hírét kutyáinknak, hiszen egy-egy örökbefogadott védencünk helyére új életet menthetünk.

A bejegyzés trackback címe:

https://futrinka-alap.blog.hu/api/trackback/id/tr292546904

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pomaz 2012.01.21. 21:25:52

Adrinról ilyen képet soha többé nem lehet már csinálni! Magabiztos kutyahölgy, egy éve él a tacskónkkal nagyon jó barátságban. Azóta a tacskó sem jár csavarogni.
süti beállítások módosítása