Nem szívesen mentünk kölyök kutyát, és nem azért, amit sokan gondolnak, hogy őket megmentik mások a telepekről, menhelyekről... Nem mentik meg, nem is sejtenénk, hogy mennyien pusztulnak el életük kezdetén. A babakutyák ugyanis rendkívül védtelenek, ahol pedig több kutya van, ott óhatatlanul is előfordulnak a vírusok is.

A kölykök legnagyobb részét egy parvó nevű vírusos fertőzés viszi el, ami valójában egy bélgyulladás. A kezdeti tünetek levertség, láz, melyet véres hasmenés, esetleg hányás kísér. A lappangási idő 2-4 nap, de kezelés hiányában egy immunizálatlan szervezetnek ez nagyjából elegendő is ahhoz, hogy teljesen kiszáradjon, az érintett állatok többsége elhullik. Persze nem szabad feladni, küzdeni kell: a beteg kiskutya infúziós kezelésével felcsillanhat a remény. 

Nekünk is volt parvós babánk, aki csak ideiglenes befogadói elkötelezettségének és azonnali reagálásának köszönhetően élhette túl, s mostanra már hatalmas kutya lett belőle. (Mixúr)

A parvó vírus ellenálló, a vírusfertőzött területet hipóval, magas hővel (pld. a kennel lángszóróval való megtisztítása) vagy az érintett földterület felszínének eltávolításával lehet megválni a fertőzött állat által ürített vírusoktól, de még így is jó pár hónap szünet javasolt, amikor oltatlan állat nem kerül az adott területre.

A szopornyica szintén egy vírusos megbetegedés, tünetei azonban eltérnek a parvóétól, hiszen jellemzően felsőlégúti fertőzés: a beteg orrából sűrű, sárgás-zöld váladék folyik és a szem is csipás, gyulladt. A tünetek 3-7 napos lappangási idő után jelennek meg, kiegészülhetnek az orr körüli terület és a talp megkeményedésével. Idegrendszeri tünetek csatlakozhatnak, remegés, rángás, görcsök formájában. A szopornyicánál tipikus az ún. kettős lázgörbe: magas lázat egy normál időszak követ, majd újra magas láz lép fel. A szopornyica gyakorlatilag egy babakutya számára leküzdhetetlen betegség, ha túl is éli a fertőzött egyed, szinte biztosan nem tűnik el nyom nélkül. A kezelés szintén infúziós, de itt ellenanyaggal is kiegészül. A fertőzött állat a vírust még gyógyulása esetén is hosszú hónapokig üríti.

Akik még mentettek az "őskorban" az Illatos útról kutyát, tudják, hogy mit jelent ez a betegség, hiszen volt idő, amikor a felnőtt kutyákat sem kímélte. Az ajkai gyepmesteri telepről mentett Prücsök kutyánk az első hullámon még átjutott, de aztán olyan súlyos koordinációs zavarok léptek fel, hogy el kellett engednünk.

A szopornyica esetében tehát egyértelmű, hogy a felnőtt állat sincs biztonságban a fertőzéssel szemben, ezért is kiemelten fontos, hogy kutyáink felnőtt korukban is, éves ismétléssel megkapják a kombinált oltásukat. Ismeretlen előéletű felnőtt kutya esetében az első oltást két hét múlva egy következőnek kell követnie, hogy a megfelelő immunizáltság kialakulhasson.

Szintén ebben a betegségben halt meg Freja, aki már-már úgy tűnt, hogy élniakarásával felülkerekedik, de a parányi test elfáradt a küzdelemben.

Mind a két fertőzés esetében a kezelés embertigénylő és rendkívül költséges, a befogadó gyakorlatilag hosszú időre kizárja magát a kutyázásból és a siker egyáltalán nem garantált. Ez pedig lelkileg is nagyon nehéz.

Sokszor nem vírusok, hanem egyéb paraziták okoznak visszafordíthatatlan károkat. A babakutyáknál elengedhetetlen a kellő időben történő féreghajtás. Ha ez kimarad, olyan mennyiségű féreg gyűlhet fel szervezetükben, amelyek elszívják a fejlődő test elől a fontos tápanyagokat és a kutyakölyök annak ellenére pusztul el, hogy a pocakja "jóllakottnak" tűnt, kerek volt. A féreghajtás viszont egy intenzívebb fertőzés esetében szintén nem veszélytelen, hiszen az elhaló, ürülő férgekből felszabaduló méreganyagok károsítják a kölyök szervezetét, mérgezik azt, s a fiatal állat még így is meghalhat. 

Gubával, a veszprémiektől átvett keverék kölyökkel is hosszú-hosszú időn keresztül kellett infúzióra járni, hogy átvészelhesse a férgek, és esetében a nagy hideg okozta bajokat.

Fontos még megemlíteni azt is, hogy ha minden fent említett dolgot sikerül elkerülni, akkor is szembe kell nézni a téli időszakban a hideg okozta "kifagyással", a fiatal kutyák nem képesek megfelelően szabályozni testhőmérsékletüket, kihűlhetnek, megfázhatnak, adott esetben meg is fagyhatnak.

Hát, leginkább ezért nem vállalunk be kölyök kutyát. Mert nem szeretnénk senkit elveszíteni és mert túl nagy teher. Minden tiszteletünk azoknak, akik ezt megoldják, mi alkalmatlanok vagyunk rá.

De mindig van egy-egy babakutyánk azért. Mert mi is gyengék vagyunk és egy szomorú szem látványa legyőzi a racionális érveket. Így van nekünk most az alap tevékenységi csoportban egy Bajuszka Pittankánk az ajkai menhelyről, aki ideiglenes befogadónál várja, hogy eljöjjön érte az álomgazdi. Pitta két kombinált, egy veszettség oltással és egyedi azonosító chippel rendelkezik, s ivartalanítási kötelezettséggel, benti tartással fogadható örökbe olyan helyre, ahol tudják, hogy mit jelent egy babakutyával együtt élni. Igen, ugat, rombol, rosszalkodik, de már nagyon igyekszik szobatisztaságot tanulni és tökéletesen tud a gazdi ágyában aludni.

Pár sor végezetül - lélekmelegítőnek - ideiglenes befogadója tollából:

Csináltam ma pár képet,remélem használhatóak lettek.:)Amúgy nagyon tetszik neki a hó,folyamatosan rohangál,eszi,meg állandóan elesik.Élvezi nagyon.A macskákkal már sokkal jobb a viszonya,már nem kergeti őket,csak állandóan játszani akar velük.:)Kyra sem morog már annyit rá,bár néha olyankor is morog amikor nincs mellette,szerintem már előre csinálja,nehogy odamenjen hozzá.:DAmúgy állandóan a Kyra hátán,fején ugrál,és harapdálja a fülét,meg ugatja,hogy foglalkozzon vele,na ilyenkor szokott néha odakapni neki,hogy most már elég.:)Este velünk alszik,bebújik a takaró alá,úgyhogy mi véletlenül se tudjunk összebújni,reggel meg ott szuszog a fülembe.;)Most már nem megyünk ki 2 óránként,hanem kicsit mindig kitoljuk az időt,de nem pisil,és nem kakil be.Azért így is sűrűn kinnt vagyunk.Már megismerkedett rácson keresztül a Zaráékkal,nem morogtak rá,ami jó jel,bár a Carlos nem nagyon szíveli ez látszik rajta ahogy ránéz,úgyhogy vele nem fog találkozni közelebbről.Zarával ma nem vittük sétálni,mert szakadt a hó,és nem akartam,hogy megfázzon,de holnap,ha nem esik elvisszük őket.Itt amúgy tök nagy hó van,én örültem neki,a kuttyokkal együtt.:)Jövő héten,ha lesz egy kis időm tanítgatni fogom,nagyon okos értelmes.Jól jár vele majd a gazdi.:)Amúgy mi Pittának hívjuk,és már egész jól figyel rá,kivéve mikor szelektív a hallása.;)
 

A bejegyzés trackback címe:

https://futrinka-alap.blog.hu/api/trackback/id/tr122526090

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása