Mostanra már mindenki tud valamilyen szinten az ajkai zagytározó gátjának átszakadása okozta tragédiáról, amely két települést gyakorlatilag megsemmisített és tönkretett egy környéket, valamint a környéken élők soha többé nem tudják úgy álomra hajtani a fejüket, hogy ne gondolnának arra, hogy mi van akkor, ha megismétlődik... A kizúduló lúgos iszapkeverék hatalmas hullámai emberéleteket követeltek, több házat a földdel tettek egyenlővé. Szörnyű dolog ez, mi, akik nem kerültünk ilyen helyzetbe, talán felmérni sem tudjuk, hogy a tetemes anyagi kár mellett milyen lelki törést okozott ez az ott élőknek.

A láncon élő állatoknak esélyük sem volt a menekülésre, tucatszám haltak meg - gyakorlatilag azonnal. Akik életben maradtak, a lúg miatt súlyos sérüléseket szenvedtek és többen még a gondos kezelésnek köszönhetően sem élték túl. A Noé Állatotthon (www.noeallatotthon.hu) azonnal a helyszínre sietett, hogy segítséget nyújtson a sérült állatoknak, a mai napon is több állatot gondoznak, de más állatvédők segítségét is meg kell említeni, a teljesség igénye nélkül a veszprémi két állatvédő szervezet, a Lelenc, a Rex mind-mind segítő kezet nyújtottak és nyújtanak a mai napig. Ezen szervezetek honlapján részletes beszámolók találhatók arról, hogyan lehet segíteni, milyen tárgyi adományokat várnak.

Mi sajnos nem vagyunk ütőképesek egy ekkora horderejű mentésben, menhelyünk, saját karanténhelyünk nincs, az anyagi lehetőségeink is korlátozottak, illetve jelenleg is teljes teltházzal üzemelünk és próbáljuk a gondozásunkban lévő állatokat a tőlünk megszokott minőségben ellátni. De mi sem mentünk el a borzalmak mellett legyintve, hanem áttekintettük, hogy milyen módon tudnánk mégis valahogy segíteni, mégha csak kicsiben is.

Korábban is jöttek már az ajkai gyepmesteri telepről, illetve az ottani picinyke menhelyről a gondozásunkba, így az együttműködés már kialakult, sőt indulásunkkor az ottani állatvédő szervezet biztosította a szervezeti környezetet a Futrinkának. Tekintve, hogy a sérült állatok miatt a helyi, "már megmentett" állatok, illetve a gyepmesteri telepen altatásra várók kevésbé kerültek fókuszba, így úgy döntöttünk, hogy a menhelyi részről veszünk át kettő kutyát, ezáltal helyet szabadítva fel a gyepmesteri telep lejárt kutyái számára.

Így utazott hozzánk Masni és Vanilia, akik a beszokási időszakon már túl vannak, hamarosan átesnek az ivartalanításon és utána szeretnének szerető gazdához költözni.

Masni egy 3 év körüli német juhász keverék szuka, aki egyáltalán nem szokott hozzá a pórázhoz, de dolgozunk az ügyön. Őt inkább kertes házba ajánlanánk, lehetőség szerint lakásba való bejárással. Masni megalázkodó, a hirtelen mozdulatoktól összerezzenő, lelapuló kutya, aki viszont ha biztonságban érzi magát, rendkívül élénk, játékos, barátságos, csupaszív jószág.

Vanilia még egy éves sincs, közepes-nagy, selymes szőrű keverék kan. Egyelőre még soványka, de hamar össze fogja magát szedni. Ő sem ismeri a pórázt, de annyira meg akar felelni, hogy ezt is megtanulja hamar. Az ő számára ideiglenes befogadót is keresünk, akinél megtanulhatja a civilizált kutyalét alapjait. Vanilia mindenkivel jól kijön, kicsit félénk, de nagyon barátságos.

Ha már az ajkai kutyák kerülnek górcső alá ebben a postban, megemlítem azokat a szintén onnan származó védenceinket is, akik a mai napon még egyesületünk gondozásában várják, hogy rájuk találjon az igazi.

Zoé még 2007 (!!!!) áprilisában menekült a gyepmesteri telepről, altatás elől. A telepen is hosszú hónapokat lehúzott, több alomnyi kölyök pótmamájaként szorgoskodott. Zoé nem született szerencsés csillagzat alatt, mert sajnos három éve nálunk várja, hogy valaki őt akarja maga mellé fogadni. Zoé egy amerikai staffordshire terrier keverék, mostanra már 5-6 év körüli, oltott, chipezett, ivartalanított kutyalány hihetetlen energiával és lendülettel. Más kutyákkal szoktatás után kijön. Soha nem élt lakásban, de nem adható örökbe csak kerti tartással, mert sajnos ha unatkozik, szökésre hajlamos. Csak remélni tudjuk, hogy Zoé nem a kennelben fogja kivárni az öregkort...

 

Szintén Ajkáról érkezett Ulla, a tíz év körüli talán labrador-német juhász keverék szuka, aki nagyon komoly műtéti beavatkozás sorozaton esett át nálunk. A záróműtétre a mai napon került sor. Sajnos Ulla daganatai a szövettan alapján rosszindulatúak, nem tudjuk, hogy mennyi ideje van hátra, de ő nagyon élni szeretne. Ulla egy nyugodt, de nagyon kedves kutyahölgy, aki már csak egy nyugodt, meleg sarokra vágyna valahol. Esetleg van valaki, aki befogadná őt öreg napjaira?

 

Ullával egy időben hoztuk el Flokit, a 7-8 éves talán labrador ősökkel is rendelkező keverék kant. Floki élénk, labdamániás, rohangálós kutya, akit inkább egyedüli ebnek ajánlanánk kertes házas tartással, de lakásba való beengedéssel. Szuka kutyákkal fenntartással jön ki, kanokkal egyáltalán nem. Oltva, chipezve, ivartalanítva várja, hogy rajta is megakadjon valaki tekintete, akit hűségesen szolgálhat élete végéig.

 

Marnie is ex-ajkai. Az egy év körüli skót juhász ősökkel is rendelkező kan kutya egy igazi álom eb, így igazán meglepő, hogy sem ott, sem pedig nálunk nincs érte tolakodás. Labdás, játékos, barátságos, más kutyákkal jól kijön, de ha kell, a területét is őrzi. Kertes házba, lakásba bejárással gondolnánk őt örökbeadni oltva, chipezve, ivartalanítva. Csak jönne már az a gazdi...

 

Kocka a gyepmesteri telepen várta gubbasztva, hogy elaltassák. A fotó összetörte a szívünket: az apatikus kutya még a fotósra sem pillantott fel, feladta. Megszerveztük az elhozatalát, de sok jóra nem számítottunk. Kocka viszont meghálálta a bizalmat, s bár szép nem lett, de kinyílt. A hat év körüli, közepes termetű, drótos szőrű csúnyácska kan szépen hízik, oltásait megkapta, chipje van és hamarosan áteshet az ivartalanításon is. Utána pedig megpróbálkozunk a lehetetlennel: egy ilyen látványosan "rossz arcú" kutyát örökbeadnánk, lehetőség szerint kertes házas tartással.

Tehát "vagyunk páran" az iszapos környékről. Gazdikeresők.

A bejegyzés trackback címe:

https://futrinka-alap.blog.hu/api/trackback/id/tr882384666

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása