Igen, a kanokat is!

Címkék: mokka floki vahur

2010.09.29. 20:30

Sokszor kérdezik tőlünk, hogy a kanokat is ivartalanítjuk-e. A válaszunk: igen, a kanokat is! Minden, az Egyesülettől örökbefogadóhoz kerülő kutyát, legyen az szuka vagy kan, ivartalanítunk.

Sokakban él az tévhit, hogy az egész beavatkozás pusztán kényelmi okokból fontos, hiszen a nem tüzelő szuka nem pecsételi össze a lakást, de ennél lényegesen többet jelent ez a műtét. Az állatvédelmi megfontolás mögötte az, hogy a tőlünk kikerülő mentett kutyák, legyenek keverékek vagy fajtatiszták, már nem vesznek részt újabb gazdára váró utódok létrehozásában. Nem teszünk kivételt még azokkal a kutyákkal sem, akik tenyésztőtől kerülnek a gondozásunkba, tehát törzskönyvvel rendelkeznek. Aki már hozzánk került, állatvédelmi szempontból is tudatosan kerül csak tovább. Emellett az ivartalanítás - minél fiatalabb életkorban történik - csökkenti a kockázatát a daganatos megbetegedések kockázatát, a szukák esetében pedig kizárja a gennyes méhgyulladás esélyét.

Az elmúlt héten három alap kasszás kutyánk is átesett a beavatkozáson, tehát már teljesen készen állnak arra, hogy örökbefogadják őket. Igaz, hogy sajnos egyikükért sincs igazán nagy tolakodás, de hátha! Minél több helyen és többször szerepelnek, annál nagyobb az esély, hogy valaki beléjük szeret, nemigaz?

Flokit az ajkai menhelyről vettük át, hogy enyhítsünk a teltház okozta gondokon, s így hozzájárultunk ahhoz, hogy a helyi gyepmesteri telepről, altatás elől más szabadulhasson, aki az ő helyére költözhetett. Floki 8 év körüli, talán labrador ősökkel is rendelkező tipikus falusi keverék kan. Emberekkel barátságos, de más kutyákkal csak fenntartással jön ki. Szukákkal összeszoktatható, de az elején odafigyelést igényel, kanokkal verekszik, nem tartható együtt. Floki imád labdázni, agilis, szeret sétálni és rajongana egy kertes házas gazdiért. Akár idősebb ember mellé is ajánljuk, így ha van az ismeretségi körben egy "Marika néni" vagy "Józsi bácsi", vagy akár ketten együtt, akik egy jó házőrzőt, de mégis társat keresnek maguk mellé, Floki bátran ajánlható.

Mokka még babaként került hozzánk 2006-ban a paksi menhelyről. Nem sokkal később örökbefogadták és úgy tűnt, hogy minden rendben, de aztán a 2010-es év negatív fordulatot hozott Mokka életében: a családja visszaadta őt a gondozásunkba. Mokka teljese összetört, nem értette, hogy miért dobták el, a kennelben meghúzódva rettegett, de szerencsére mostanra már megszokta a kennelsor rendjét és élvezi a sétákat. Emberekkel barátságos, de kicsit elsőre bizonytalan, a gyerekeket is szereti - egy kisgyermekkel nőtt fel. Szuka kutyákkal játékos, de kanokkal kekec. Egyedüli kutyának, kertes házas tartásra is ideális. Közepes termetű, meghatározhatatlan ősökkel rendelkező, 4 év körüli kan.

Vahurt egy lovarda közelében tették ki. Egy napot eltöltött a környéken, de félő volt, hogy bajba kerül, így az egyik tagunk, aki a lovardában járt, begyűjtötte őt. Vahur nem fogad el akárkit, sőt! Meg kell küzdeni a szeretetéért, de akit elfogad, azt rajongással szereti. Sétálni szeret, tud is, az autózás sincs ellenére. Más kutyákkal jól kijön, bár kanokkal fenntartással jön ki, a szukákkal gond nélkül elvan. Csak rutinos gazdinak adjuk őt örökbe, aki hajlandó pár ismerkedő sétát tenni vele, mielőtt örökbefogadná.

Persze nem csak ők vannak a gondozásunkban, sok kutyánk vár szerető otthonra. Mindannyian megtekinthetők a www.futrinkautca.hu honlapon. Amikor egy-egy kutya családba költözhet többet jelent, mint egy védencünk révbe érését, hiszen a felszabaduló helyre egy újabb, bajban lévő kutya érkezhet. Amíg viszont teltház van nálunk is, nem tudunk másokon segíteni. Mi nem altatunk, minden védencünket addig gondozzuk, amíg nem talál rá az álomcsalád. Hisszük, hogy mindenkire várnak valahol, még a kevésbé jól szocializált vagy nem tökéletesen egészséges, esetleg idős kutyára is.

A bejegyzés trackback címe:

https://futrinka-alap.blog.hu/api/trackback/id/tr382333129

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása